Clasa unui profil este dată de grosimea pereților exteriori ai acestuia. Profilele din clasa A au grosimea pereților de minim 2,8 mm, în timp ce profilele din clasa B sunt sub 2,8 mm.
Profilele din clasa A oferă stabilitate și durabilitate la cel mai înalt nivel. De asemenea, crește protecția fonică și la schimbările de temperatură. Principalul dezavantaj al profilelor din clasele B sau C este rezistența scăzuta, colțurile panourilor de tâmplărie dezvoltând în timp fisuri sau deformări.
Coeficientul de transfer termic „U” al profilelor exprimă capacitatea de izolare a acestora. Un coeficient „U” mai mic înseamnă un profil din PVC mai bine izolator. Această caracteristică depinde de numărul de camere, de grosimea profilului dar și de clasa acestuia. Valoarea „U” exprimă cantitatea de energie care traverseză 1 m2 de fereastră ntr-o secundă. Sunt utilizate 3 valori „U” diferite: Uf – rama, Ug – sticla și Uw – fereastra.
Performanța unei ferestre
O fereastră trebuie privită în ansamblul ei. Suprafața profilelor reprezintă în medie 10% din suprafața ferestrei, din acest motiv, sticla trebuie aleasă în consecință. Pentru a beneficia la maxim de caracteristicile izolatoare ale profilului, sticla trebuie să aibă un coeficient de transfer termic cât mai apropiat de coeficientul de transfer termic al profilului.
Sunt stabilite 5 clase de izolare fonică, de la SK1 (cea mai slabă izolare), până la SK5 (cea mai performantă izolare fonică). Numărul de camere ale profilului, clasa profilului și grosimea acestuia sunt determinante în performanța izolatoare.
Totuși, foarte importantă în stabilirea clasei izolatoare este configurația pachetului de sticlă. Cu cât grosimea acestuia este mai mare, cu atât va fi mai bun izolator fonic. Un pachet cu 3 foi va izola mai bine deât un pachet cu 2 foi de sticlă.
Clasa de rezistență a ferestrelor și ușilor se alege în funcție de amplasarea acestora:
– clasa de rezistență 1 (WK1) oferă un nivel redus de protecție și se adresează ferestrelor sau ușilor de balcon aflate la etaje superioare, greu accesibile,
– clasa de rezistență 2 (WK2) asigură o protecție îmbunătățită și se adresează ferestrelor și ușilor aflate la primul etaj,
– clasa de rezistență 3 (WK3) se adresează ferestrelor și ușilor de la parter, ușor accesibile, oferind proecție maximă.
Pentru fiecare clasă sunt folosite elemente de feronerie specifice, de siguranță, vitrificări adaptate clasei. Profilele sunt foarte importante, armarea acestora contribuind la creșterea nivelului de protecție.
Distanța măsurată între fețele perpendiculare pe talpa profilului definește grosimea profilului. Rama și cerceveaua au aceeași grosime, cu excepția ansamblurilor de profile pentru uși culisante, unde rama este sensibil mai lată.
O feronerie de calitate asigură funcționarea îndelungată și sigură a ferestrelor și ușilor. Dincolo de asigurarea clasei de rezistență împotriva efracției, feroneria are un rol important estetic, existând sisteme complet ascunse (Roto NT Disegno) sau feronerii cu elemente vizibile. O altă funcțiune a feroneriei este asigurarea tipurilor de deschideri dorite, fiind disponibile, în mod uzual, deschideri oscilo, oscilo-batante și batante. În general, canatul activ este oscilo-batant, asigurând o mai bună aerisire a încăperilor, fără ca fereastra să fie deschisă complet. Sistemele moderne asigură o funcțiune complementară de aerisire, integrată profilelor (Rehau Air-Clima sau Geneo Inovent).